Fins on volen arribar?

El tràfic legislatiu del Govern no té límits. Així que modificar lleis més enllà de l’objectiu inicial que persegueix la norma o de l’esperit de la mateixa modificació és una pràctica que aquest Govern fa sense contemplacions. La tramitació dels projectes de llei presentats per l’executiu referents a la modificació del Codi Penal, d’una banda, i la llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, de l’altra, han portat a la llum pública la voluntat per part del Govern de DA de canviar les regles del nostre sistema democràtic i institucional d’una forma barroera.
D’una banda, amb la modificació del Codi Penal s’aprofita per introduir-hi un canvi que representaria permetre les escoltes telefòniques i la intervenció de les comunicacions de qualsevol ciutadà només pel fet d’haver comès un delicte menor, així com l’obligació d’aquells col·lectius professionals de no mantenir el secret professional que el codi deontològic els exigeix. De l’altra, amb la modificació de la llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial es pretén que la vigència de la llei es produeixi abans de discutir-la al parlament, abans de la votació i abans de la ratificació dels coprínceps. Llegia amb preocupació aquesta setmana que a Veneçuela s’han anul·lat les competències de l’Assemblea Nacional; potser aquest Govern també pretén això.
Som davant de dues intencions que per la importància que tenen no es poden realitzar d’amagatotis, mitjançant un debat a porta tancada sense que la societat andorrana hi digui la seva, i sense que les institucions i col·lectius afectats es manifestin. Assistim perplexos a un atac al sistema institucional, manllevant el paper que la Constitució reconeix al parlament i als coprínceps, a un menysteniment i un insult a la funció del Consell General i als pilars del nostre Estat de dret com són el compliment de la Constitució, la separació de poders, la funció dels coprínceps i el respecte que la Carta Magna dona als drets individuals de les persones.
Les explicacions que ràpidament han volgut donar des de l’executiu encara resulten més preocupants. En el cas de la voluntat d’intervenir les comunicacions dels ciutadans per delictes menors, el Govern traspassa la responsabilitat a la fiscalia i a la Batllia, quan el projecte de llei el presentà el Govern i vull pensar que prèviament el van llegir. Respecte a l’aplicació de la llei de neutralitat fiscal abans de la votació al Consell General, resulta, segons el Govern, que es fa per evitar l’efecte crida que pensen que pot provocar la llei.
El que cal és fer una crida al sentit comú, al respecte de les institucions, a la Constitució i al seny andorrà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un altre any perdut

Patriotisme mal entès