Creure en la gent d'Andorra

La setmana passada coneixíem a través de la premsa que el Govern ha contactat amb persones no andorranes i no residents per poder contractar-les per al servei d’estadística. Uns contactes que s’han fet quan encara no s’ha obert cap edicte ni convocatòria pública. Ara ja anem a buscar directament fora els treballadors del servei públic sense ni tan sols fer un concurs al país i no passa res.
Certament estem assistim, tal com he expressat en altres ocasions, a una desandorranització de les institucions públiques sense cap mena de pudor, i ho fan aquells que diuen estar preocupats pel futur laboral de les joves generacions d’andorrans. Quina contradicció flagrant aquesta!, dir una cosa i fer justament la contrària, però finalment he entès ben bé que no hi ha cap contradicció en el seu missatge. DA explica que cal l’acord d’associació amb la UE per mirar que els nostres joves puguin treballar fora d’Andorra. Ara ho entenc; de fet, com que tenen l’objectiu de continuar contractant gent no andorrana, ni tan sols residents en molts casos, doncs efectivament als andorrans, a molts, no els quedarà altre remei que acabar marxant fora del país, no per desig sinó per obligació.
La notícia de la recerca de personal per al departament d’Estadística del Govern arriba una setmana després de debatre les esmenes a la totalitat de les lleis dels cossos especials de la policia, els bombers i els agents penitenciaris: en què vam comprovar que el Govern persisteix en la seva postura que les direccions d’aquests cossos també puguin ser ocupades per persones no andorranes. Així doncs, en algun moment potser no gaire llunyà veurem com els cossos especials són dirigits per persones estrangeres, a les quals es podria afegir bona part del consell administrador de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (supervisor del sistema financer andorrà) després de la modificació de la llei que també va promoure DA.
Estem parlant de càrrecs altament estratègics i molt significatius. Però aquesta possibilitat, que es pot donar o no i per tant és un supòsit factible però un supòsit, té com a fonament el fet que avui el Govern de DA ja ha situat persones no andorranes al capdavant dels següents llocs: gabinet jurídic del Govern, Agència Tributària, departament d’Estadística, gabinet del cap de Govern, societat Andorra Turisme i direcció del SAAS. Persones de ben segur molt capacitades per ocupar els càrrecs; no es discuteix, això. El que critico i lamento és el fet que hem entrat en una dinàmica que pot ser molt perillosa i gens positiva per al capital humà andorrà.
¿Com podem explicar que davant de les generacions d’andorrans segurament més preparades el Govern busqui a fora les persones abans que a casa?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un altre any perdut

Patriotisme mal entès

Fins on volen arribar?